Yağlı boya, parlak bir yapıya sahiptir. Yaydığı ağır koku nedeniyle duvar boyası olarak tercih edilme sırası diğer seçeneklere göre daha azdır. Yağlı boya, hızlı kuruma özelliği taşımaktadır.
“Yağlı boya ile duvar boyanır mı” sorusu genellikle kâğıt üzerine yapılan boyayla karıştırıldığı için çok soruluyor. Temizliği kolay ve parlak yüzeye sahip olmasından dolayı yağlı boya çok tercih ediliyor.
Duvarda leke oluştuğunda hemen silinebilecek bir boya türü olarak karşımıza çıkıyor. Fakat yağlı boya uygulanan yüzey asla nefes almaz. Bu durum boyanın en büyük dezavantajıdır diyebiliriz. Yağlı boya genellikle; alçıpan, sıva, ahşap, macun, tuğla, beton, demir vb. dış-iç yüzeyler için kullanılıyor. Yağlı boyanın bu yüzeylerde kullanılmasının ana nedeni, dekoratif bir hava katmasıdır. Genel olarak; leke kolay oluşabilen, kirlenebilen mekanlarda yağlı boya kullanılıyor. Evlerde daha çok sentetik yapıya sahip yarı mat boyaların kullanıldığını söyleyebiliriz.
Yağlı Boya Hakkında Genel Bilgiler
Yağlı boya çeşitleri; mat, parlak ve yarı mat olarak 3’e ayrılıyor. Yağlı boyanın en önemli özelliği, inceltmek için tiner veya neft maddesine ihtiyaç duymasıdır. Cilde bulaştığında bu boya türü zor çıkar. Yağlı boyayı cildinizden çıkarmak için; gaz yağı, benzin veya tiner kullanınız. Fakat sağlığınızı ön planda tutup yağlı boya yaparken kesinlikle eldiven kullanınız. Hatta kendinizi hiç riske atmadan direkt firmamızla irtibata geçerseniz, sizin yerinize biz kurallara uygun şekilde yağlı boya uygulamasını yapabiliriz.
Yağlı boyanın etkili olması için 2. kata geçmeden 1 gün ara vermeniz gerekiyor. Yağlı boya uygulamasında zemine kesinlikle örtü örtülmelidir. Yağlı boyanın kuruması, oda sıcaklığına bağlı olarak 8 saati buluyor. Bu boya türünün etkili olması için 2 kat uygulanması en doğrusudur. Yüzey boyandıktan sonra duvarlar hem düz hem de pürüzsüz şekle getirilmelidir.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır?
Yağlı boyayı hazır kutularda satılanlardan alabileceğiniz gibi kendinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yağlı boyayı kendiniz hazırlamayı düşünüyorsanız öncelikle şu malzemeleri hazırlamanız gerekiyor: Terebentin esansı, üstübeç ve ketenyağı… Belirttiğimiz malzemeler karıştırıldıktan sonra içerisine bir de sikatifte katılır. Tüm bu işlemlerin sonucunda yağlı boya hazırlanmış olur.
Yağlı boya teknikleri arasında özellikle en dikkat edilmesi noktalardan biri yukarıdaki tarifi uygulayacaksanız, terebentin esansının boyanacak alana göre ayarlanmasıdır diyebiliriz. Boyanın 1. katı koyu, diğer katlarıysa sulu uygulanabilir.